Page 1 of 1

Верен звук или Приятен звук (анкета)

Posted: Sun Apr 13, 2014 10:36 am
by velinski
Искам да науча повече кой за какво се бори, чисто социологическо проучване :dance:

* под "драстично влияеща на звука техника" имам предвид например 360-градусово излъчващи колони като mbl, German Physyks и др., които имат висок въй-фактор :clap: и псевдореализъм, но тотално сбъркани и нереалистични фазови и пространствени проявления. Или залитане към моно възпроизвеждане и конвертиране на стереото в моно.

Относно hi-rez - имам предвид всички хипердетайлни студийни записи 24/192+, с тонове паразитен немузикален детайл и нямащи нищо общо с живия звук, но перфектни за тестване на резолюцията на системата. Изключвам DSD/SACD, които са може би най-реалистичните в цялата звукозаписна индустрия.

Тази опция като цяло включва всичко, което ни доставя удоволствие на базата на личен вкус, без да ни вълнува дали възпроизвеждаме коректно записа и без да гоним високата вярност на живата музика. "Това е моят звук" :think:

Всякакви други коментари по анкетата са добре дошли

Re: Верен звук или Приятен звук (анкета)

Posted: Wed Apr 16, 2014 10:45 am
by oceanman
Това е първия ми пост в този форум( днес го открих ;) ) и побързах да се регна.

Не гласувам върху така формулираните "точки", защото не противопоставям вярното с приятното. Т.е. щом е вярно е неприятно и обтатното :roll:

Re: Верен звук или Приятен звук (анкета)

Posted: Wed Sep 10, 2014 6:52 pm
by Николай Милков
Тия дни ходих на един концерт на поп-музикант. Jason De Rulo - не ми се смейте. Трябваше да направя хубави близки снимки, които да изпратя на дъщерите ми. Мястото ми беше чудесно и можех да чуя максимума от това, което ОТ излъчваха. В крайна сметка се чу обичайното боботене на басите, които ми повдигаха диафрагмата, а покрай него и други звуци. В никакъв случай не смятам, че озвучаването беше некадърно. Всичко това ме наведе на мисълта какво е това, което за всички нас е референтен звук. Кой звук всъщност искаме да възпроизведем със системите си. Аз, например, не искам да чувам вкъщи звука, който се чува на концертите. Та идеята за звука, към който се стремим, не е ли в крайна сметка звук, който на нас ни харесва и който няма да чуем на концерт? На живо няма как да се чуе балансиран звук с всичките му честоти и пр. Това е опитът ми от поне 100 поп и рок концерта, на които съм бил в четирите краища на света.

Re: Верен звук или Приятен звук (анкета)

Posted: Thu Sep 11, 2014 10:34 am
by velinski
Аз лично ходя 90% на акустични концерти, без амплификация. Някои любими изпълнители няма как да са без и ги преглъщам, няма как. Но на амплифицираните концерти гледам да съм около (пред) "кабинката" на озвучителя, защото това е най-добрият sweet spot. Той си наглася звука спрямо своята позиция, а не за останалите. Ако озвучителят е некадърен и глух, и това не помага :)