Руски кондензатори МКВ

измервания • селекция • сравнения
User avatar
velinski
Администратор
Posts: 164
Joined: Tue Dec 03, 2013 10:00 pm
Status: Offline

Руски кондензатори МКВ

Postby velinski » Fri Jan 01, 2016 2:43 pm

Съветските кондензатори МКВ през последните 10 години придобиха особен култов статус - от една страна защото са крайни раритети, от друга страна защото звучат съвсем прилично в сигнални вериги. Аудиофилските им качества са доста преувеличени по руските форуми малко на принципа "нашето руско е най-добро", но като цяло се представят наистина прилично на фона на сериозната западна конкуренция - основно Jensen.

МКВ - конденсаторы с бумажным диэлектриком, малогабаритные, влагостойкие. Бумажные конденсаторы типа МКВ, герметизированные в металлических корпусах, применяются в цепях развязок, фильтрах, в цепях шунтирования экранных и катодных сопротивлений в низкочастотных схемах - толкова по отношение на официалните данни. Неофициалната информация твърди, че фолиото им е станиол (олово) и са импрегнирани в парафин или церезин (реф. Д. Андронников - Lynx) под налягане 50 атмосфери в стоманен корпус.

Image

Произвеждали са се от края на 1943 г. в Павлово-Посадский завод № 175 НКЭП, който се преименува от 1966 г. на Павлово-Посадский конденсаторный завод. Двата маркировъчни логотипа принадлежат на този завод, като по-късният е с буквата Р. Най-късното производство, което съм виждал, е от 1976 г., но е възможно и да са се произвеждали след това. Съществуват и идентични кондензатори MKW на Telpod, но дали са премаркирани руски или са собствено полско производство - няма информация.

Image Image

Произвеждали са се 6 стойности при 2 работни напрежения - 0.1, 0.25, 0.5, 1.0, 1.5 и 2.0 микрофарада на 260VAC и на 500VAC.

Вътрешната конструкция показва хубава тънка хартия и тънко фолио. Изводите са тънки сдвоени жички, видимо окислени (поне на убития кондензатор), просто подпъхнати във фолиото и контактуват чрез натиск, което не е повод за радост. Ако фолиото наистина е оловно, това ги прави уникати в световен мащаб.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

ImageСледва: звукът на МКВ
Headphones: STAX SR-007 MkII Omega 2, Grado PS500e
Speakers: Reference 3A Studio Master (modified) on Audiophilum ME-1 stands
Amplifier: Audiotour Moonphase (УО-240 - E55L triode SE) + Audiotour Propaganda DAC
Source: Sony CDP-X3000ES transport (modified)

svilen
Posts: 80
Joined: Tue Dec 03, 2013 10:10 pm
Status: Offline

Re: Руски кондензатори МКВ

Postby svilen » Mon Jan 04, 2016 10:36 am

Много интересна информация.

Явно и дори оловото е добро за фолио.

User avatar
velinski
Администратор
Posts: 164
Joined: Tue Dec 03, 2013 10:00 pm
Status: Offline

Re: Руски кондензатори МКВ

Postby velinski » Tue Jun 21, 2016 11:48 am

Да се върна на темата...

Поиграх си 2 месеца с подбран по капацитет чифт 2uF от юни 1962 (1.8uF реално измерени). Първоначалният ми оглед ме накара да се смръщя - оловните спойки на клемите бяха пострадали от влагата през годините и оловото беше почнало леко да се разпрашава и да стои на шупли. Нямаше вариант да остане така, така че презапоих клемите с оловен тинол със съдържание на сребро. Както и предполагах - клемите запушваха херметично канчето и при стопяването на тинола, канчето изсъска мощно и изпусна (глътна?) въздух. Така че импрегнирането под налягане 10+ атмосфери е потвърдено. Но дали бяха под налягане или във вакуум не успях да забележа. При всички положения разликата с атмосферното налягане беше голяма.

После вързах чифта (сложен произволно по посока надписа към +) да се разсвирва 1 седмица в паралел на кондензаторите Jupiter VT Flat Stacked (6uF), алуминиево фолио и хартия в масло, които са филтри от първи ред към туитърите на колоните ми. Характерът на Jupiter ми е до болка познат, така че лесно щях да хвана какво внасят (или вземат) МКВ.

След около 30 часа свирене, започнах да им обръщам внимание на звука. Първоначално трябваше да проверя дали съм ги опосочил правилно. Обръщането обратно на надписите доведе до по-лоша резолюция на звука и по-убита динамика. Значи по случайност им бях налучкал посоката - краят на фолиото се пада в началото на надписите. Звукът: определено нелинеен, с много щръкнала среда около 900 херца - 3 килохерца. Отгоре - доста глухи. По-глухи дори от Jupiter VT, които не се славят като въздушни кондензатори и поради тази причина са абсолютна противоположност на цъкащите и съскащи Mundorf-и (но това е и техният плюс, поне за мен). Средата, освен че доминира, имаше доста неприятна зърниста текстура, която така и не се заглади за двата месеца употреба. Иначе тонално много симпатични кондензатори, добре се вписват в компанията на най-реалистичните тонално Jupiter VT. Пианото при VT + МКВ в паралел придоби леко "назален" привкус и щипка зърнистост, които дойдоха определено от МКВ. Останалите акустични инструменти бяха много слушаеми и приятни за слуха, макар и с леко екстра "назални" нотки от страна на МКВ.

После преместих МКВ като разделителни между стъпалата в ламповото ми шаси, за да чуя как се справят с ниските честоти. Ами нищо феноменално - фундамент с добра тежест, който не слиза супер ниско и не впечатлява с нищо. Леко мазен детайл с недобър контрол в най-ниските актави. Зърнистата среда продължи да прави като цяло неприятно впечатление. Отгоре - все така глухи, макар и с прилично 3D. Цялостният тонален баланс - естествен, оценка 4+.

Толкова за прехвалените МКВ. Определено са интересни, ако човек има такива и не му се дават много пари за "капиталистическа" екзотика. Горе долу са на нивото (и кривия звук) на алуминиевите базови Jensen - тук поне руснаците са прави. Но са далече от качествата на Jensen с медно фолио, а спрямо Jupiter и Duelund изобщо няма база за сравнение. Според мен са по-добри като сигнални от МГБх/КБГх-сериите, които никога не съм харесвал поради редица причини. По-добри са и от К40-Ух - поне на тема детайл (барабар със зърнистия характер) и като тонален баланс МКВ превъзхождат мазния звук на К40, който има и щипка синтетика в характера.
Headphones: STAX SR-007 MkII Omega 2, Grado PS500e
Speakers: Reference 3A Studio Master (modified) on Audiophilum ME-1 stands
Amplifier: Audiotour Moonphase (УО-240 - E55L triode SE) + Audiotour Propaganda DAC
Source: Sony CDP-X3000ES transport (modified)


Return to “АУДИО ЧАСТИ И МОДУЛИ”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests