Стирофлексни кондензатори с медно фолио

измервания • селекция • сравнения
User avatar
velinski
Администратор
Posts: 164
Joined: Tue Dec 03, 2013 10:00 pm
Status: Offline

Стирофлексни кондензатори с медно фолио

Postby velinski » Fri Dec 20, 2013 3:05 pm

Ще се опитам тук да събера повече информация за още една екзотична част, за която липсва всякаква официална информация: японските стирофлексни (Polystyrene / Styroflex) кондензатори с медно фолио и радиални изводи.

Image Image Image
Image Image Image

Предполагаемо са се произвеждали само от компанията NISSEI, или поне тези които съм виждал на снимка и притежавам на живо имат логото на NISSEI, като производството стартира в началото на 1980-те години за високия клас японска hi-fi техника (300 000+ JPY) и често се срещат чак до средата на 1990-те години. До сега не съм открил data sheet, но в рекламни брошури се посочва, че са навити със суперчисто OFC фолио:

Моноблок Pioneer M-Z1:

Moreover, the Copper-foil styrene capacitor which uses oxygen free high conductivity copper of a high purity for electrode foil is adopted as the capacitor of a small capacity, and the improvement in a tone quality is aimed at.


Първоначално са били разработени като сигнални аналогови кондензатори с подобрени "тонални качества", като приложението им е било в нискочестотните схеми на усилватели, а по-късно след началото на 1990 г. - и в изходните филтри на висок клас CD плейъри. Основно се ползват в честотно задаващи вериги (филтри, RIAA, еквалайзери, тунери), обратни връзки, компенсационни вериги и пр. За съжаление индуктивната им структура филм-фолио ги прави ефективни само в обхвата до 100-200kHz, поради тази причина постепенно се изместват във високия клас техника от керамични и слюдени кондензатори, които работят до и над мегахерцовия обхват. Основно и масово ги използват Pioneer, но се срещат и в модели на Sansui, Aurex, Sony (CDP-55хESD)...

pioneerPD-M6.JPG
pioneerPD-M6.JPG (51.65 KiB) Viewed 4595 times

Липсва официална информация какви стойности са се произвеждали, но на живо и на снимка съм виждал от 100pF до 10nF, абсолютно възможно е да са се произвеждали и по-малки, и по-големи стойности.

За топ стерео усилвателя Aurex SC-Lambda 90F са били поръчани кондензатори с антивибрационен гумен шлаух:

Image

Тhe butyl rubber of the vibration isolation around the Copper-foil styrene capacitor is used for the part which the non-linear ingredient of a transistor generates, and the resonance of the capacitor is held down.


За съжаление е почти невъзможно визуално да се разбере кой извод е начало и кой извод - край на фолиото (а ми е мъчно да убия 2-3 случайни кондензатора, за да разбера), но от запоените по платки се ориентирам, че началото на фолиото е изводът откъм надписа, краят на фолиото по правило е запоен към маса или към по-нискоимпедансното стъпало.

Звуково тези кондензатори са много добри и приличат на големите си събратя хартия в масло с медно фолио от Jеnsen, например. Имат много естествен тонален баланс и придават много силен реализъм и релеф на гласовете и акустичните инструменти.

Ако някой има или открие data sheet на тези кондензатори или всякаква друга информация, ще съм благодарен, ако ги сподели :animals-fishgreen:
Headphones: STAX SR-007 MkII Omega 2, Grado PS500e
Speakers: Reference 3A Studio Master (modified) on Audiophilum ME-1 stands
Amplifier: Audiotour Moonphase (УО-240 - E55L triode SE) + Audiotour Propaganda DAC
Source: Sony CDP-X3000ES transport (modified)

Return to “АУДИО ЧАСТИ И МОДУЛИ”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests