Тема за записи

записи • колекции • концерти
Николай Милков
Мнения: 57
Регистриран на: Сря Дек 04, 2013 6:40 pm

Тема за записи

Мнение от Николай Милков »

Темата не е за концерти, но не знам къде да я сложа. Въпросът е за динамиката на записите. При студийните записи има тенденция местата с ниска динамика да се повдигат, така че да се харесват повече от масовия потребител и да се чуват на повече уредби, без да се налага да се пипа потенциометъра за силата на звука. Така или иначе ние слушаме това, защото просто други записи няма. Така пасажите с ниска динамика се доближават до тези с висока и динамичният диапазон намалява. Записите са масово с разлики между пасажите от 10-20, хайде 30 дБ. Това има ли отношение към нашите звуковъзпроизвеждащи устройства, които дават 60, че и 110 дБ динамичен диапазон. Сигурно нещата са по-сложни и нещо не разбирам както трябва, но ако уредбите трябва да възпроизвеждат 20-30 дБ диапазон, какво печелим със 110?
Аватар
velinski
Администратор
Мнения: 164
Регистриран на: Вто Дек 03, 2013 10:00 pm

Re: Тема за записи

Мнение от velinski »

Големият динамичен диапазон в целия чуваем обхват си е хубаво нещо - най-тихите звуци изплуват от фона и са чуваеми. Фонът обикновено е шумът на устройството, а е добре да се включат в сметката и хармоничните изкривявания, защото няма голяма файда от уред със 120dB обхват и 60dB до щръкнал втори или трети хармоник.

За съжаление повечето DAC-ове трудно отработват звуци под -60/-80dB, така че на практика големият динамичен диапазон е някаква имагинерна инженерна величина без практическа стойност. Освен това той не казва нищо за качеството на звука. Защото един хубав грамофон с динамичен диапазон 60-70dB максимум отнася повечето CD плейъри с деклариран диапазон 110-120dB...

Относно записите - тези с реална некомпресирана и нелимитирана динамика са ценните записи. За съжаление има доста хубави изпълнения като оркестри и диригенти, които са записвани отвратително, но се налага да ги слушаме.
Headphones: STAX SR-007 MkII Omega 2, Grado PS500e
Speakers: Reference 3A Studio Master (modified) on Audiophilum ME-1 stands
Amplifier: Audiotour Moonphase (УО-240 - E55L triode SE) + Audiotour Propaganda DAC
Source: Sony CDP-X3000ES transport (modified)
Публикувай отговор